Kontakt

På disse sider finder du information om hvordan du kommer i kontakt med Herregården Hessel, og de personer, der arbejder for herregården.

Nyeste nyhedsbrev

Nyhedsbrev Påske 2023

Kulturprisen Hessels Venners Laug

Sidste dag i kulturugen søndag den 12. marts uddelte Kulturrådet året Kulturpris og den gik til Laugene under Hessels Venner. Fuldt fortjent og heldigvis var der mange af laugsfolkene, der var mødt op. Gitte Thillemann holdt en flot tale og den er her gengivet forneden i nyhedsbrevet. Med udnævnelsen fulgte også en flot skulptur og 3000 kr. Vi finder et godt sted i Hessels cafe til skulpturen.

Generalforsamling – Hessels Venner

Den 21. marts holdt Hessels Venner generalforsamling på Hessel. Rigtig mange var mødt op til støtte for foreningen. I bestyrelsen gik Vita Halby og Laila Andersen ud efter mange års flittigt arbejde som henholdsvis kasserer og sekretær. Tak for arbejdet. Ind kom Eva Laustsen og Kristian Byrialsen Nielsen. Bestyrelsen er nu konstitueret og formanden er fortsat Bodil Nymark, kassereren er Eva Laustsen og sekretær er Aase Grove. Jørgen Vasegård spillede til de udvalgt Johannes V. Jensen sange og museumsleder Peter Hørup fortalte om dyrlægen Hans Jensen og hans forfatterskab. Aase Grove læste på klingende himmerlandsk historien op om da Pip Anders kørte efter jordemoderen i en voldsom snestorm.

Koncert

Igen i år er det lykkes at skaffe penge til en udendørskoncert på Herregården Hessel. Det er både Vestjysk Bank og Vesthimmerlands Kommune, som har bidraget. Koncerten er et samarbejde med Hvalpsund Borgerforening. Og vi er glade for at fortælle, at kontrakterne er klar på henholdsvis Kristian Lilholt og Tamra Rosanes. Der er åbent til teltet fra kl. 13 og koncerten begynder med Kristian Lilholt kl. 14 og med Tamra Rosanes kl. 16. Kom og få en dejlig musikalsk oplevelse i meget smukke omgivelser. Billetsalget er åbent – se mere på hjemmesiden.

Valborg aften

Og nu er der ikke langt tid til, at vi åbner sæsonen og første arrangement er den traditionelle Valborgaften med bål, fællessang og fortællinger fra Louns. Bestyrelsesformanden Holger Jessen åbner udstillingen af vinterens væverier fra vævelauget i cafeen. Vibeke Sparre er frivillig på Herregården Hessel, og hun er i slægt med en tidligere ejer, Karen Foss.  Vibeke vil fortælle, hvad hun har fundet af oplysninger om de ældste ejere af herregården. Listen af ejere er lang og fyldt med sjove historier. Dernæst vil museumsleder Elisabeth Barfod Carlsen orientere om det kommende år på Hessel.

Åben for bestilling af følgende arrangementer

Der er begrænsede plader til 3 af vores madarrangementer nemlig Blomsterkagedag, Frokost med snaps og Frokost med øl. Så skynd jer at bestil billet og få en både historisk men også fantastisk smagsoplevelse i smukke rammer på Hessel.

I ønskes alle en glædelig påske fra

Elisabeth Barfod Carlsen – Museumsleder

Tale til kulturprismodtager 2023

For en måneds tid siden sad vi til kulturrådsmøde og skulle åbne mailen med indstillinger til dette års kulturpris. Der er altid en vis spænding ved det øjeblik, for hvor mange indstillinger er der, er det kompetente personer, der bliver peget på og bliver det svært at træffe det rette valg.

Det viste sig, at der var 5 indstillinger, der alle var seriøse og kompetente prismodtagere og det blev et svært valg. Skulle det være “De 7 foreninger” der arrangerer foredrag, Viktor Weiss, der har været kulturaktiv i mange sammenhænge, eller Hessels Venners laug, der viser gamle håndværk, Bogcaféen i Hvalpsund, der krydrer foredrag og musik med kaffe og kage eller Snapseriet fra Løgstør, der ved en masse om snapsefremstilling?

Kultur er sådan en pudsig, mangesidet diamant, der skinner i alle mulige farver. Det kan være svært at beskrive en sådan diamant og lige så svært er det at definere helt klart, hvad kultur er.

Kultur kan nemlig være farver, former og følelser. Kultur kan være smage, lyde, lugte, erindringer og oplevelser. Kultur er fortid, nutid og fremtid, men også barndom, voksenliv og alderdom.

Kultur er overalt og altid og det er måske lige netop derfor, det er så svært med ord at beskrive og forklare begrebet kultur.

Dette års kulturprismodtager er faktisk i berøring med mange af disse sider af kulturbegrebet.

Årets prismodtager er kendt for engagement, hårdt arbejde tit med sved på panden men ofte med gode råd og en tår kaffe. Årets prismodtager er altid god for en historie og oplysning om det, der er gang i, for prismodtageren er dedikeret til det, der foregår. Det ligger prismodtageren stærkt på sinde at formidle god og alsidig kulturel viden til de, der gerne vil høre, lære og prøve de aktiviteter, der bydes på.

Hvad enten man møder årets prismodtager en varm sommerdag eller en frysende kold efterårsdag, vil man i det rette element kunne blive øjenvidne til et sandt fyrværkeri af oplevelser for alle sanser, for der er både noget at se på og lytte til men ofte kan man smage og dufte ja endda fornemme mange stemninger i det, der sker.

Modtageren af Kulturprisen 2023 er naturligvis Hessels Venners Laug.

I har gennem efterhånden mange år formået at formidle et stykke dansk kultur på en levende, engageret og fængslende måde. I begyndte med nogle få håndværkslaug, men har stille og roligt øget udbuddet af laug. Alle laug sætter en stor ære i at bevare både historien og kulturen i det håndværk eller den arbejdsgang, det omfatter, men også at formidle håndværket videre.

Respekt for kokkepigen, der får børn til at ikke blot smage på fedtemadder men også erklære, at det bare smager mega meget bedre end boller med smør.

Eller vaskekonen, der får granvoksne familiefædre til at vaske mamelukker og hænge dem på tørresnoren for ikke at glemme trædrejeren der hjælper den lille udenlandske dreng med at dreje håndtag til det sjippetov som søster lige har slået sammen med rebslageren ude i gården.

Når smeden bliver belært af den gamle pensionerede smed om, hvordan man sådan helt rigtigt lavede hesteskoene eller når væversken og den unge pige diskuterer trend og islæt og uldens kvalitet.

Et er hvad hver enkelt laug præsterer og formidler, men når så alle laug går sammen, så opstår den store, sammenhængende kulturformidling af høstdage eller pløjedage for blot at nævne et par aktiviteter. Pludselig bliver det nemmere at forstå, hvordan livet var tidligere. Når både klædedragt, håndarbejde, håndværk og madlavning går op i en højere enhed, bliver det nemmere at forstå, hvad vores forfædre har været udfordret af og har kunnet glædes ved.

Det Hessels Venners Laug præsterer er et gedigent stykke kulturformidling kombineret med en god gang underholdning og smittende humør til alle aldersgrupper og alle nationaliteter, for når I viser jeres håndværk er sproget mindre vigtigt, for det at se og måske selv prøve, forklarer alt.

Hessels Venners Laug – I er så afgjort værdige modtagere af Kulturprisen 2023 – TILLYKKE.